lauantai 23. maaliskuuta 2013

Ekan viikon kokemukset

Viikko vaihdossa on vierähtänyt - tosi nopeasti. Sää on ollut hyvin tuulinen ja sitä kautta raaka, kun pakkasta on ollut neljäkin astetta, yöllä ainakin -10. Asunto on korkealla kalliolla ja siksi tuuli on kurmuuttanut täällä vielä pahemmin kuin alempana. Tänään oli aurinkoinen päivä ja tuulettomampi kuin viikolla. Kevät on myöhässä. Seutu on kalliosta ja ja jylhää. Göta älv -joki halkoo kaupunkia.

Olen oppinut matkustamaan ratikalla ja bussilla, jonka kombinaation tarvitsen harjoittelupaikkaani mennessä. Yhtenä päivänä kun olin kotiin menossa spora ajoikin heti parin pysäkin jälkeen sivuraiteelle, ja meille matkustajille ilmoitettiin, että pitäisi poistua kulkuvälineestä. Siirryimme oikealle pysäkille odottamaan uutta numero kahdeksaa. Porukkaa tuli koko ajan lisää, kun kaikki kasit ajoivat samalle sivuraiteelle. Onneksi olin pukenut myös lämpimän villatakin ja huivin aamulla: tuuli tietenkin hyvin raa´asti. Odottelimme ja odottelimme ratikkaa, ja ihmisiä kertyi laiturille lisää. Olin kuullut, että italialaiset sporat olivat olleet hyvin epäluotettavia, ja tekivät lakon silloin tällöin. Nyt tosin oli käsittääkseni kyse jostain rataongelmasta. Lopulta kasi tuli. Kotimatka kesti pari tuntia normaalin 45 minuutin sijaan. Hommasin heti viime viikonloppuna kuukausikortin, jolla onkin huoletonta matkata mielin määrin. Busseissa ja ratikoissa on näyttötaulut, josta voi helposti katsoa seuraavan ja sitä seuraavan pysäkin nimen. Lisäksi nauhoitettu kuulutus lähestyvästä seisakkeesta varmistaa, että osaa jäädä oikeassa paikassa vaunusta pois.

Kirjoitan tätä pimeässä, koska nythän on WWF:n lanseeraama maailmanlaajuinen Earth Hour kello 20.30 alkaen: SLÄCK! Var med och gör framtiden ljusare. Genom att släcka under WWF Earth Hour visar du att du tar ställning för miljön och klimatet...

Maanantaina vierailin ruotsinsuomalaisten perustamassa Monikulttuuurisessa Kansankorkeakoulussa. Koulun rehtori Marjatta Heinua esitteli koulua ja kertoi heidän toiminnastaan. Koulu on yhteiskuntaopillinen, ja sijaitsee koillisessa Göteborgissa, jonka asukkaista yli puolella on jokin muu kuin ruotsi äidinkielenään. Kurssitiloissa Gråstenissa, Angeredissa ja Bergsjössä opiskelee noin 500 oppilasta. Kansankorkeakoulu on myös Montessori-esikoulu Victorian toimeenpanija ja sinne otetaan harjoittelijoita Suomestakin. Yleisiä perus- ja lukiotasoisiakursseja järjestetään, ja ne käsittävät kuusi luokkaa. Koulussa on myös ammattikoulutus: Psykiatrinen ja etnokulttuurinen hoitotapa. Oppitavoitteina on, että kurssit edistävät yksilöllistä kehitystä, monikielisyyttä, kansainvälisyyttä, vuorovaikutusta ja antavat laajan yleisen koulupohjan ympäristössä, jossa eri maista ja elämänoloista muuttaneet kohtaavat. Ohjausta tarjotaan somalin, kurdin, arabian, unkarin, tigrinjan, persian ja tietysti suomen kielellä.

Tiistaina aloitin harjoittelun Ruotsin kirkon Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö/Sverigefinskt församlingsarbete organisaatiossa. Vanha punainen puutalo sijaitsee aivan Ullevi-stadionin vieressä (Ullevi Norra). Tutustuin työtovereihin, jotka ovatkin mukavia. Pidimme ruotsinsuomalaisille äideille ja heidän lapsilleen - iät puolivuotiaasta parivuotiseen - avointa päiväkerhoa. Nuoret äidit (isätkin olivat tervetulleita) haluavat, että lapset oppivat suomenkieltä. Oli oikein hauskaa, laulettiin ja leikittiin.

Loppuviikosta osallistuin erilaisiin ruotsinsuomalaisten tilaisuuksiin, mm. naistenpiiriin ja Kahvila Marian lähetyslounaaseen, papin eläkkeelleläksiäsipäivälliseen ja päihdeongelmaisten ikäihmisten palvelutalolla pidettyyn keskustelu-/musiikkitilaisuuteen. Seurakunnassa oli lisäksi paljon erilaisia tapahtumia, esimerkiksi näkövammaisten tapaaminen, inkeriläisukot ja kirjoittajapiiri.

Ruumiin ja sielun kulttuuria on Göteborgissa tarjolla, esim:
- Ullevi-stadionilla on meneillään Speedwayn maailmanmestaruuskisat.
- Elokuva-festivaalit alkoivat.
- Euroviisuhurmasta ei ole tietoakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti