sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Tehtävä suoritettu!

Täten klousaan tehtäväni Göteborgissa.

Aika kului kuin siivillä. Kokemuksena vaihto oli todella mielenkiintoinen ja mukava. Tutustuin moniin ihaniin ihmisiin, ja joidenkin heistä kanssa ystävyistyin - pidämme yhteyttä jatkossakin. Ollaan soiteltu ja meilailtu. Yhden Ruotsin kirkon vapaaehtoisen työntekijän tapaan ensi keskiviikkona, kun hän palaa laivalla kotiin lyhyeltä Suomen matkaltaan, pohjanmaalta.

Laitoin tähän vielä muutaman kuvan loppuajan kokemuksistani:
- Kävimme Tanskan Fredrikshamnissa laivalla (Stena Line) päiväristeilyllä henkilökunnan virkistyspäivänä.
- Vierailin Johanneksen kirkossa tutustumassa asunnottomien sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaiden päivätoimintaan: ruuanjakoa, yhteisöllisyyttä... harvoin näkee kirkon niin täynnä ihmisiä. Hienoa työtä! Kirkko oli mielestäni oikealla asialla huolehtiessaan syrjäytyneistä ja vähäosaisista ihmisistä.
- Ullevin kuvasin parilta kantilta. Mariagården, ruotsinsuomalainen seurakuntatyöpaikkani, oli ihan sen vieressä.
- Perinnepurjelaiva on Göteborgin sataman ylpeys. Laiva on rakennettu vanhojen laivanrakennusmetodien mukaan. Kaunis.
- Toinen kaunis (isompi) purjelaiva, Viking, lepää myös satama-altaassa.
- Pieni valkoinen alus (entinen Betel-laiva) on kuvattu nykyisen Betel-laivan seinällä olevasta valokuvasta. Alus korvattiin uudella, koska se kärsi homeongelmasta ja kävi liian pieneksi tarkoitukseensa. Aluksethan toimivat asunnottomien päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kotina ja päivätoimintapaikkana.
- Suurempi, sininen alus on nykyinen Betel-laiva. Se hinattiin Suomen Turusta Göteborgiin korvaamaan edellä mainittu vanha purkki. Vanhaan mahtui vain alle 10 henkeä, ja tähän uuteen mahtuu 37 asukasta. Ruokapöydässä salissa on enemmänkin ihmisiä. Alus oli ennen Merenmittauslaitoksen käytössä. Viehättävä suomalaispariskunta huolehtii laivasta ja hyvin monikansallisista asiakkaista. Betel-laivojen historia on pitkä Göteborgin satamassa, jo vuodesta 1880 on kodittomille merimiehille tarjottu hoivaa ja huolenpitoa.
- Punainen talo (Lilla Bomm) on vierassatamassa.
- Samoin oopperatalo (sightseeing-veneiden takana).
- Punavalkoinen korkeampi talo on kuvassa siksi, että se oli hyvä maamerkki, koska näkyi pitkälle. Paikalliset kutsuvat sitä "huulipunataloksi", koska se yhdeltä kantilta katsottuna muistuttaa elävästi huulipunapuikkoa.
- Vaaleanruskea rakennus on Konstmuseum, jossa kävin mm. teatterissa.
- Punainen suuri vanha puurakennus taas Mariagården, Ruotsin kirkon työssä oppimis -paikkani.
- Kolmen patsaan teos rautatieaseman vieressä: älä puhu pahaa, älä katsele pahaa, älä kuuntele pahaa.
- Kellers Park -luonnonpuisto Rambergetissä.
- Ramberget, (useita maisemakuvia) Göteborgin korkein kohta, jossa joka maanantai siunataan kaupunki ja kaupunkilaiset.

Suosittelen vaihtoon menoa kaikille opiskelijakollegoilleni. Paikkana Göteborg oli iloisesti yllättävä. Neljä viikkoa tuntui liian lyhyeltä tutustumisajalta. Kielitaitokin koheni, toteaa Göteborg-fani, Irma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti